Pogosto zastavljena vprašanja

Imam težave pri iskanju Black & Decker Email naslova.Kje točno ga najdem na vaši spletni strani?       

Elektronsko pošto lahko pošljete  na Black and Decker-jev  pomoč kupcem s klikom na tipko »how to contact us« (kako nas dobite),(glejte gornji del strani pod tipko "Customer Service" (pomoč kupcem)).To vam bo omogočilo avtorizacijo elektronske pošte, katera bo poslana neposredno na Black & Dacker-jevo spletno pomoč.Nato boste prejeli avtomatični odgovor z nekaj predlogi za rešitev vaše težave in svojo številko, katera vam bo v pomoč pri iskanju vašega elektronskega sporočila.

Kje najdem podrobne informacije o najbližjem servisu?     

Do informacije o svojem najbližjem servisu pridete s klikom na tipko "Agent Locator«(lokator serviserja) (glejte gornji del strani pod tipko »Home«).Iščete lahko preko poštne številke, mesta ali prestolnice.

Kako naj pridobim manjkajoče dele nedavno kupljenega  izdelka.

Obrnite se na  Black and Decker-jevo  pomoč kupcem s klikom na tipko »how to contact us« (kako nas dobite),(glejte gornji del strani pod tipko "Home").Nato vas bodo obvestili o lokalnem postopku za nadomestne manjkajoče dele

Izgubil sem navodila za uporabo, mi jih lahko pošljete še enkrat?

Razpoložljiva navodila za uporabo si lahko naložite s klikom na tipko »instruction Manuals« ( navodila za uporabo), (glejte gornji del strani pod tipko "Home").<  Če  navodil za uporabo preko te povezave ne morate najti, pomeni, da niso na voljo in vas prosimo, da nas o tem obvestite.Navodila za uporabo niso dobavljiva v trdi obliki

Kolikšna je povprečna doba trajanja ščetke?

Ščetko načeloma lahko uporabljamo 150 ur.To je zelo odvisno od načina uporabe tega orodja.Na primer: ščetke se bodo hitreje obrabile v primeru vrtanja s topim svedrom ali ob pogosti uporabi rezil.Če orodje uporabljamo z prevelikim pritiskom ali obremenitvijo, da bi bolje deloval, bo to privedlo  do hitrejše obrabe ščetk.Če orodje uporabljamo, ko je motor že pregret (npr. po zahtevnem delu) bo tudi to prispevalo k hitrejši obrabi ščetk.

Ali je polnilne celice v akumulatorju možno zamenjati, ko te enkrat dotrajajo?

V večini izdelkov so nameščene celice z vgrajenimi kontakti, kar poenostavi njihovo nameščanjeNekateri izdelki imajo lahko vgrajene zamenljive celice, glede tega se pozanimajte pri lokalnem serviserju za vse podrobnosti. Najbližjega lokalnega serviserja najdete s klikom na tipko "Agent Locator" (lokator serviserja), (glejte gornji del te strani, pod tipko 'Home').

Kaj je spominski učinek na akumulatorju in kako naj to preprečim?

Ko so nikel kadmijeve baterije še nove, se njihove celice rabijo počasi, pri polnjenju pa se "zapomnijo" kapacitete novega polnjenja in nikoli več ne dovoljujejo polne napolnjenosti. Ta efekt lahko odpravimo s predpisanimi tehničnimi posegi. Priporočamo, da akumulator vzdržujete v skladu z navodili proizvajalca in tako dosežete njene maksimalne prednosti.

Kje dobim načrt in seznam delov za moje orodje?

Informacijo o rezervnih delih in pripadajoči opis najdete na spletni strani s klikom na ikono "Spare Parts & Technical Information" (rezervni deli in tehnične informacije).

Kako naj odstranim pritezalnik iz vrtalnega stroja?  

Najprej preverite če je pritezalnik zaščiten z vijakom. Če je, potem ima vijak levo vpetje in ga je potrebno priviti v smeri urinega kazalca, da se odvije. Ko je vijak enkrat odstranjen vstavite primeren imbus ključ v pritezalnik in privijte čeljust. Nato vstavite imbus ključ in popustite pritezalnik (ta ima običajni način odvijanja v nasprotni smeri urinih kazalcev).

Ali lahko v mesto pritezalnika s ključem vstavim takšnega brez ključa?

Da. Nov pritezalnik mora biti enake kapacitete kot je bil prejšnji. Pogonski motor je prirejen za točno predpisano delovanje. Menjava 3/8” pritezalnika z ½” (13 mm) ni priporočena. Pri nakupu novega pritezalnika bodite pozorni na dimenzije vašega orodja. Večina vrtalnikov je vrste 3/8" - 24(10 mm) ali 1/2"-20(13mm).

Kaj pomeni oznaka SDS?

SDS pomeni "Schnell Drilling System" (hiter vrtalni način). SDS svedri so najširše uporabljani svedri. Vpenjalna reža omogoča veliko učinkovitejše vpenjanje kot standardno. Pri vrtanju v čvrste podlage je potrebna izredno čvrsto vpenjanje.

Ali je med vrtanjem potrebno vrtalni sveder podmazati?

S podmazovanjem vrtalnega svedra in materiala podaljšamo uporabnost svedra ter izboljšamo natančnost in kvaliteto izvrtin. Večina materialov pri vrtanju zahteva mazanje. Glejte spodnje informacije, ki vam bodo pomagale pri izbiri mazanja za posamična dela: Aluminij - Petrolej, Medenina - SAE 20, Bron - SAE 20, Vlečeno jeklo – Suho, Baker - SAE 20, Plastika - Suho, Jeklo - SAE 20, Les - Suho, Kovano jeklo - SAE 20.

Ali lahko uporabljam vrtalnik, brez da bi bila vključena funkcija udarjanja?

Vrtanje v zid je vsekakor možno brez uporabe funkcije udarjanja in sicer z uporabo dovolj ostrega svedra. Na vsak način pa je pri vrtanju v zid priporočena uporaba funkcije udarjanja. To je potrebno zaradi dveh razlogov 1) kapaciteta vrtanja v zid je pri uporabi funkcije udarjanja bistveno večja (to je tudi eden od njenih namenov) in 2) funkcija udarjanja tudi omogoča hitrejše vrtanje in bolj natančne izvrtine, ter manjšo obrabo svedra.

Ali naj po končanju dela pustim baterijo v orodju?

Baterije, ki se polnijo, je po uporabi potrebno odstraniti iz orodja, kar služi tudi preprečevanju škode, ki bi se pripetila ob naključnem aktiviranju orodja.Tako kot pri vseh orodjih je tudi pri tem potrebno preprečevati nepooblaščeno uporabo, predvsem otrokom.

Ali lahko na krožno žago namestim rezilo večje dimenzije?

Ne. Za zagotovitev varnega obratovanja in preprečevanje morebitne škode na orodju, je na krožno žago potrebno nameščati le rezila predpisane dimemzije. Uporaba premajhnih rezil je tvegana, saj varovalo ne bo pravilno pokrivalo zob rezila. Rezila večjega premera ne bodo imela zadostne reže preko katere bi se izmetavala žagovina, zobje pa bi lahko zadevali ob varovala. Prosimo, da uporabljate le rezila predpisane dimenzije, saj v nasprotnem primeru uporaba orodja lahko postane ne-varna, hkrati pa se prekine jamstvo zanj.

Kakšne so prednosti svedrov za udarno vrtanje pred standardnimi svedri?

Standardni (ali “rotacijski” svedri) vrtajo v smeri vrtenja urinih kazalcev in omogočajo gladke izvrtine. Svedri za udarno vrtanje imajo ravno takšno funkcijo, hkrati pa lastnost “udarjanja” pomika sveder hitreje naprej, kot bi bilo običajno. Ta funkcija omogoča lažje vrtanje, saj zid nudi velik odpor, kar pomeni, da bi s klasičnim načinom vrtanje trajalo dlje.

Ali lahko med delovanjem motorja preklapljam med nižjo in višjo prestavo?

Ne. Naši vrtalniki imajo nameščene preklopne prestave, kar onemogoča prestavljanje med obratovanjem. Med nivojema obratovanja lahko prestavljate zgolj v primeru, da vrtalnik ne deluje. Če je prestavljanje pomanjkljivo, se bodo začeli zobniki prekomerno rabiti, prestavljanje pa bo vse bolj nenatančno.

Odgovora na moje vprašanje med navedenimi odgovori ne najdem, kaj naj sedaj storim?

V tem primeru se obrnite na spletno pomoč in pod rubriko "How to contact us" (glejte gornji del strani pod tipko “Home”).

Brusilne podlage se nič več ne dotikajo spodnje strani vibratorja. Zakaj?

Če je brusni papir pritrjen na podlago iz filca, je možno, da se je ta poškodoval. To se zgodi v primeru večkratne uporabe brusnega papirja, ki se na določenih mestih lahko pretrga. Če je brusni papir pritrjen z vzmetnimi priponkami je možno, da so te postale šibke. Najbližjega lokalnega serviserja najdete s klikom na tipko "Agent Locator" (glejte gornji del te strani, pod tipko 'Home').

Ali je možno naostriti kotno rezilko?       

Rezilo kotne rezilke je naostreno pod posebnimi koti in se ga ne da naknadno brusiti.

Ali se bo list rezila trajno poškodoval, če po nesreči z njim zadenem ob manjše kamenčke ali žičnik?  

List rezila je namenjen žaganju lesa. °Vsekakor pa zadetje ob manjše kamenčke ali žičnik ne bo povzročilo večje škode.

Kakšno vrsto olja naj uporabim v verižni žagi? 

Priporočamo, da ves čas uporabljate isto olje, saj njihovo mešanje povzroča kvarjenje in izgubo karakteristik, ter skrajša življenjsko dobo žage.  Nova žaga ima nameščeno Black & Decker olje za motorne žage. Za naročilo rezervnega olja, se obrnite na najbližjega serviserja. Najbližjega lokalnega serviserja najdete s klikom na tipko "Agent Locator" (glejte gornji del te strani, pod tipko 'Home').